Artykuł “WSPOMNIENIA Z ZIEMI WŁOSKIEJ”

Można by napisać tylko: „Uczniowie Liceum Ogólnokształcącego w Puszczy Mariańskiej – S. Buczna, A. Drozdowska, G. Dubielecka, P. Kłos, Z. Nowińska, O. Pokropek, M. Rusin, Z. Seliga, M. Srebrnik i A. Ziółkowska pod opieką M. Drązikowskiej i A. Traut-Seligi – w ramach projektu Health of Earth w dniach 03-09 października 2021 roku odwiedzili urokliwą włoską miejscowość Terracinę”. Można też dodać: „Byli goszczeni przez wspaniałą szkołę IPS Filosi, posmakowali regionalnych potraw i praktycznie wykorzystali znajomość języka angielskiego”. Moc tych słów kończy się jednak pod przymkniętymi powiekami uczestników wyjazdu, a w ich rozmarzonych uśmiechach widoczna jest magia wspomnień, które trudno przemienić w słowa.

Dla siebie i dla Matki Ziemi

O tym, jak ważne jest dbanie o planetę, uczyli się od najmłodszych lat. Uświadamiani byli od przedszkola o konieczności segregowania śmieci, sprzątania świata i unikania plastiku. Wiedzieli, że zdrowe odżywianie się, kuchnia zero waste i ich wybory konsumenckie mają wpływ na ich dobrostan i kondycję Ziemi. Kiedy jednak w Terracinie w profesjonalnej kuchni przyrządzali pod okiem nauczycieli i uczniów z IPS Filosi gnocci z chleba i obierek bakłażana, wpajane od dzieciństwa słowa zamieniły się w czyny.

Raj na Ziemi

Zostali przygotowani na wyjazd pod wieloma różnymi aspektami. Warsztaty z asertywności i pozytywnego myślenia, krytycznego spojrzenia na komunikaty w social mediach, wreszcie dotyczące geografii Włoch dały im wiedzę o wyjątkowym położeniu Terraciny nad Morzem Tyrreńskim między Rzymem a Neapolem. Ciepłe morze, a w nim flądry i kraby, miejsce lęgu żółwi morskich, a także lokalne targowisko, na którym negocjuje się ceny porannych połowów, zachwyciły ich bardziej niż nawet najlepiej napisane na ten temat książki. Na widok opuncji, które traktowane są w Terracinie jak chwasty, jak również oleandrów, kaktusów i sosny pinii, a przede wszystkim granatów i pomarańczy, nasi uczniowie poczuli, że raj jest nie tylko biblijnym ogrodem.

Jacy są Włosi?

Polscy nastolatkowie obserwowali włoski styl życia – picie kawy przy każdej sposobności i o każdej porze. Nie mogli się nadziwić, ile luzu musiała mieć pewna para młoda i jej goście, skoro tuż przed ceremonią spotkali się w kawiarni na espresso. Trąbienie na powitanie, wszechobecne skutery i dość osobliwe zasady ruchu drogowego zaskoczyły licealistów równie mocno jak to, że nigdzie nie mogli napić się gorącej herbaty. Październik przywitał ich ciepło. Ze zrozumieniem patrzyli na Włochów, którzy przy temperaturze około 27 stopni Celsjusza nosili już jesienne okrycia. Melodyjność ich języka, na którą wpływa przedłużanie ostatniej głoski i nagromadzenie samogłosek, sprawia, że włoskiego tak miło się słucha, nawet jeśli się go nie rozumie.

Co przechowa czas?

Patriotyzm Włochów wzbudził szacunek naszych uczniów. Mieszkańcy Terraciny są bardzo dumni z historii miasta i jej zabytków, na przykład katedry przerobionej z rzymskiej świątyni, Parco del Remembranca – parku upamiętniającego włoskich żołnierzy, którzy zginęli w I wojnie światowej, a także najstarszej w miejscowości restauracji, gdzie wiersze pisał sam Johann Wolfgang Goethe. Trudno się dziwić, że w tak pięknym otoczeniu wielu mieszkańców Terraciny nie czuje podobno potrzeby podróżowania. W mniejszym stopniu dotyczy to na szczęście młodych osób, dlatego już wiosną 2022 roku w „Tańskim” w Puszczy Mariańskiej będziemy gościć Włochów z Terraciny. Ciekawe, z jakimi wspomnieniami wrócą do rodzinnej miejscowości.

Spisała Anna Rogala

na podstawie spostrzeżeń Sary Bucznej i Zofii Seligi

Opisany wyjazd studyjny został zrealizowany w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów”. Szczegółowe informacje z przebiegu wyjazdu dostępne są na stronie: https://sway.office.com/xpdju8FLHWsWuX74?ref=Link

Artykuł ukazał się w “Życiu Żyrardowa” nr 44 z 30 listopada 2021 r.