Wyjazd studyjny “Kulinarne, zielarskie i przyrodnicze dziedzictwo Węgier”

W dniach 18-26 sierpnia 2018 roku odbył się wyjazd studyjny do Słowacji i Węgier w ramach Międzynarodowej Szkoły Letniej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej W Skierniewicach. Tematem wyjazdu było hasło “Kulinarne, zielarskie i przyrodnicze dziedzictwo Węgier”. W wyjeździe wzięli udział nasi wyróżniający się uczniowie: Sylwia Bechcicka, Sandra Król, Rafał Pietras i Michał Oziębły. Koordynatorką projektu była dr Anna Traut-Seliga, nauczycielka biologii.

W ramach wyjazdu zwiedzaliśmy między innymi ogrody botaniczne Polski, Słowacji i Węgier, założenia parkowe, winnice i winiarnie, doświadczalne pola, na których uprawia się pomidory, paprykę i rośliny dyniowate, odwiedziliśmy również zakład przetwórczy przemysłu spożywczego i degustowaliśmy różne przysmaki węgierskiej kuchni. Odwiedziliśmy Pusztę, Góry Bukowe, zwiedziliśmy m.in. Budapeszt, Lillafured, Miszkolc, Tokaj, Eger. Uczestniczyliśmy w słynnym Festiwalu Kwiatów w Debreczynie.

Wyjazd zainspirował nas do przeprowadzenia projektu w ramach Akademii Kompetencji – już w październiku przeprowadzimy projekt pod hasłem „Użytkowe rośliny Polski, Słowacji i Węgier”.

Previous Article
Next Article